Automatisch herstarten windows bij update uitschakelen

Afgelopen week had dhr. Microsoft me weer voor de zoveelste keer tuk. Je kent het wel, je start een prachtig proces wat de computer de komende uren mag zoet houden. Om de pc zo min mogelijk hierbij te storen start je dit proces voor het weekend of vroeg in een avond op en laat je hem met rust. Dan kom je de volgende (werk)dag bij de pc en klaar is hij. Een win-win situatie. Behalve als windows tussentijds een geweldige update heeft gevonden die zo belangrijk is dat de pc per direct moet worden herstart. Nou ja, je krijgt nog een optie om het uit te stellen maar aangezien je er niet bent beslist Microsoft voor je en dus “reboot”. Omdat ze zich toch een beetje schuldig voelen herstarten ze wel de pc voor je maar geloof me, het zien van het inlogscherm komt niet in de buurt van het zien van een succesvol afgerond proces.

Deze keer was mijn verdriet zo groot dat ik besloot dat ik de oplossing moest gaan zoeken en die was er. Frost heeft dit uitgezocht en in zijn blog gezet. Voor u hier de kortste versie die ik ervan kan maken:

  1. Druk op start
  2. Typ gpedit.msc in het zoekveld
  3. Open “administrative templates”
  4. Open “windows components”
  5. Open “windows update”
  6. Klik met rechtermuisknop op “no auto-restart with logged on users for scheduled automatic updates installation”
  7. Kies “edit”
  8. Zet hem op “enabled”

Als het meezit ben je nu in staat ingewikkelde processen te starten (zoals in mijn geval een database conversie) zonder onderbroken te worden door een superbelangrijke update.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *