Firefox freezes

De afgelopen weken had ik een diepgaand conflict met mijn Firefox. Om onduidelijke redenen bleef hij soms tientallen keren per dag om onheldere redenen ‘hangen’. Bijvoorbeeld als je klikte ergens op een pagina of ‘view source’ deed. Mijn eerste veronderstelling was dat er misschien extensies of plugins waren die de boel verstoorden. Als fervent Firefox liefhebber en als webdeveloper heb je vaak toch al snel aardig wat onmisbare tooltjes (Firebug, Web developer, Delicious bookmarks en ShowIP om maar iets te noemen). Mijn eerste poging op weg naar herstel van een gezonde werkomgeving was het uitschakelen van alles wat ik maar kon missen en meer. Ik was overtuigd dat dit de oplossing was maar dit bleek niet het geval. Zelfs zonder enige plugin of extensie deed hij vervelend.

En toen?

Aangezien er nooit tijd is voor dit soort ‘problemen’, ik in enkele weken mijn pc wil herinstalleren en ik Opera ook het beste gun dacht ik ‘ik kan best een paar weken met Opera gaan werken en wie weet bevalt het wel’. Opera geupdate, alternatieven voor mijn favoriete Firefox plugins gezocht en de meest belangrijke tabjes toegevoegd als ‘app’ (sinds ik dit ontdekt heb in Firefox is dit echt een primaire levensbehoefte geworden). Voor de meeste zaken waren prima alternatieven. Zo heeft Opera een geweldige, ingebakken, developer omgeving (Dragonfly, niet gezien? Zeker eens testen). Met mijn visie dat iets wat standaard in software zit ingebouwd altijd beter is dan iets wat je los installeert leek me dit het testen waard (en beviel me prima trouwens). Maar hoe sexy Opera ook was, hoe prettig Dragonfly ook was, ik miste mijn vertrouwde Firefox. Keer op keer opende ik toch automatisch weer Firefox om iets te testen en voor mijn geliefde Delicious extensie kon ik geen waardig alternatief vinden. Daar ik een trouw Delicious gebruik ben (ca 350 links) miste ik deze heel erg. Alles wat ik tegenkom tijdens onderzoek en belangrijk vindt wil ik in mijn Delicious stoppen. Kort samengevat; Opera is fantastisch maar ik mis Firefox…..

Op zoek naar een oplossing

Een beetje googlen bracht mij bij een weblog wat me hoop gaf. Ik was sowieso niet de enige en er was misschien een oplossing. Het zou namelijk kunnen komen door een verstoring van de database van Firefox die soms in een soort loop zou schieten. Vol goede moed de instructies gevolgd en vol verwachting mijn browser herstart maar helaas, de problemen waren niet weg.

Firefox 8 beta

Bij gebrek aan verdere opties, en bij het vinden van veel meer mensen met soortgelijke ‘vage’ klachten, toch maar even getest of het draaien van Firefox 8 beta dit op zou lossen. Dit bleek in mijn geval de oplossing. Ben er niet heel gelukkig mee dat ik op mijn primaire werkomgeving met een beta versie werk maar het werkt 100x beter dan Firefox 7 deed dus ben er blij mee. Mocht jij soortgelijke problemen hebben dan zou ik adviseren om eerst de poging te doen met het weblog. Beter een herstelde versie 7 dan een 8 beta lijkt me zo. Als het bij jou ook niet werkt dan is Firefox 8 beta dus een mogelijk goede oplossing.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *