Legaal fontgebruik op websites (deel 2)

Eerder berichtte ik over Typekit wat de nodige bezoekers naar ons weblog trok en dus blijkbaar een onderwerp is wat erg leeft op dit moment. Nu kwam ik een ontzettend uitgebreide posting tegen op Smashingmagazine.com die wel zo’n ontzettend goede aanvulling vormt op mijn eerdere bericht dat ik die toch even onder de aandacht wilde brengen.

Andrew Follett bespreekt daar namelijk nagenoeg alle bekende oplossingen voor web fonts (waaronder Typekit). Van alle oplossingen geeft hij aan hoeveel fonts er beschikbaar zijn, tegen welke kosten, welke voordelen en nadelen ze precies hebben en hoe ingewikkeld/eenvoudig implementatie is.

Mocht je dus met web fonts aan de slag moeten gaan in een project dan is deze posting zeker even het bezoeken waard.

http://www.smashingmagazine.com/2010/10/20/review-of-popular-web-font-embedding-services/

2 Responses

 1. julie 7 december 2010 / 10:59

  maar die sites (zoals Typekit en Webtype…) werken alleen maar als je browser upgedated is naar de laatste versie. Wat bij veel mensen niet het geval is. Vaak krijgen zij dan toch een default-font. Heeft het dan wel zin?

  • remko 7 december 2010 / 11:20

   Op zich is dit wel een angst die veel mensen (deels onterecht) hebben bij font-face implementaties. Veel browsers ondersteunen al dergelijke mogelijkheden vanaf hele oude versies. Alleen is het bestand wat ondersteund wordt afwijkend. Bijvoorbeeld .eot, .otf etc. Nu bieden nagenoeg alle font-face partijen alle formaten aan en switchen met JS of handige CSS rules tussen de fonts per browser.

   Zie hier een tabel met de ondersteunde font soorten per browser:
   http://mwhenry.com/blog/2009/12/font-face-support-table/

   Al snel zie je dat je voor de gangbare webbrowsers (IE, FF, Safari, Chrome & Opera) een oplossing hebt.

   Mocht je zelf een font hebben wat je wilt gebruiken buiten een dergelijke site om dan raadt ik de font-face generator van Font Squirrel aan. Hier kun je een font omzetten in diverse formaten en maakt hij ook gelijk een blok met nette CSS rules zodat het font goed werkt in diverse browsers.
   http://www.fontsquirrel.com/fontface/generator

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *