MySQL Workbench – Navicat Data Modeler

Database design is altijd wel een leuk onderdeel van het werk. De plek waar je de functionele wensen en eisen van de applicatie gaat omvormen tot een soort blauwdruk voor de techniek. Normaliter werk ik graag met MySQL Workbench welke met iedere versie weer een stukje beter wordt. Alleen soms doet hij zulke gekke dingen dat je eigenlijk uit het raam wilt springen en dan zoek je naar alternatieven en die zijn er niet dus ga je weer verder en accepteer je de bugs. Nu toch een keer een poging gedaan met een trial van Navicat Data Modeler.

Navicat Data Modeler

Ik heb altijd opgekeken naar de naam Navicat. De makers van prima en solide software rondom het beheren van databases. Hoog was dan ook mijn verwachting van de Data Modeler. De teleurstelling was echt onbeschrijfelijk. Heb ze zelfs nog gemaild met wat vragen omdat ik een aantal (in mijn beleving basis dingen) niet kon vinden. Helaas blijken die er ook niet te zijn of ooit misschien te komen.

Als je hem ziet denk je ‘wow, sexy programma’ de diagram ziet er prachtig uit. Een auto-layout (even kijken hoe dat werkt) ziet er redelijk bruikbaar uit. Heb dit eerder met MySQL Workbench wel eens gedaan die doodleuk alle tabellen op een hoop gooide.

Echter het eerste waar ik tegenaan liep (heb daar niet eens een punt van gemaakt) is dat je een diagram niet kan verwijderen. Superleuk als je ze met 1 klik kan toevoegen maar verwijderen is dan ook wel prettig. Niet te vinden en reageerde niet op de door mij gegokte knoppen.

Dan mijn echte grote struikelblok; Navicat Data Modeler biedt op dit moment geen ondersteuning voor het instellen van de foreign key constraints options (UN UPDATE RESTRICT, SET NULL, DELETE, CASADE etc) . Gewoon niet, null, pech. Je kan het doen via de database zelf of via een beheertool maar niet vanuit je model. Alles zit erin, overal is aan gedacht maar dit, nee. Nog niet nodig.

Volgens de meneer van Navicat wel vaker gevraagd en staat op de requirements lijst voor nieuwe ontwikkelingen. Daar heb je echter 0.0 aan met een trial van 30-dagen. Wat een teleurstelling. Toch maar weer terug bij mijn vertrouwde Workbench. Er is weer een nieuwe versie, wie weet zijn er weer een paar rare bugs uit gehaald.

 

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *