Office 365 domein verwijderen of aanpassen

Als je in Office 365 de primaire domeinnaam wilt wijzigen of in zijn geheel wilt verwijderen gaat dat niet zomaar. De primaire domeinnaam wordt in Office 365 op diverse plaatsen toegepast en is ‘hard’ gekoppeld. Verwijderen kan pas als hij volledig ontkoppeld is.

Redenen om dit te willen?

Stel dat je organisatie een nieuwe naam, en dus ook domeinnaam, krijgt of dat de persoon die de migratie startte een fout heeft gemaakt in de domeinnaam. Een andere reden, en de reden dat wij dit vandaag deden, is dat iemand een P-pakket* heeft maar heeft gekozen voor het laten beheren van de DNS door Microsoft. Wij gebruiken zelf normaliter de E-pakketten* omdat je hierin altijd zelf de DNS kunt beheren. In een P-pakket* kan dit wel maar als je eenmaal voorbij de wizzard bent is dit niet meer aanpasbaar. De makkelijkste weg leek mij het gehele proces terug te draaien en opnieuw te starten met de juiste configuratie. Hiervoor moest het domein wel eerst ontkoppeld worden.

* Met een P-pakket bedoelen we de licenties voor kleine- en middelgrote bedrijven. Lees meer over de verschillende pakketten

De stappen

Voor het in Office 365 verwijderen of aanpassen van een primaire domeinnaam moet je de volgende stappen doorlopen;

  1. Log in als admin van het account
  2. Klik rechts op ‘bedrijfsgegevens’
  3. Scroll naar beneden bij bedrijfsprofiel en verander het default domein naar het standaaard @microsoftonline account
  4. Verwijderen aliassen van e-mailboxen op dit domein (mits van toepassing)
  5. Ontkoppel eventuele licenties die aan het domein hangen (bijv. voor Lync)
  6. Je kunt nu het domein verwijderen

Het kan zijn dat het toch niet lukt de domeinnaam te verwijderen uit de lijst. Controleer even op alle schermen of er toch niet toevallig een gebruiker, licentie of iets aan gekoppeld is. Spijtig genoeg geeft Microsoft je geen goede informatie over de redenen van het niet kunnen verwijderen. Het kan soms even zoeken zijn. Maar met bovenstaande lijst heb je vaak het meeste al gedekt.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *