Typekit een oplossing voor fonts en rechtenproblemen?

Ooit was er een web met een beperkte hoeveelheid fonts die je kon / mocht gebruiken. De wereld was toen eenvoudig. Weinig opmaak, veel rechte lijnen en als het font maar goed leesbaar was had je alles wat je wilde. Tegenwoordig willen we meer. We willen fonts die mooi zijn, die opvallen en die een website een uniek karakter geven. Waar webbouwers altijd tegenaan lopen is het auteursrechtelijke gedeelte van fonts.

Het probleeem
Je mag een font niet zonder meer gebruiken op je website. Normaliter geef je met CSS aan welk font er gebruikt moet worden. Dit wordt dan vanaf de computer van de gebruiker geladen. Geen probleem. Wil je echter een “exotischer” font wat niet iedereen op zijn computer heeft dan wordt het spannender. Oplossingen als Cufon of SiFR voldoen maar zijn niet volledig legaal. Niet alleen omdat men vaak de rechten op de fonts niet heeft maar ook omdat de meeste ontwerpers liever niet hebben dat hun fonts “downloadbaar” op het internet staan.

De afgelopen jaren is op dit vlak steeds meer behoefte gekomen aan oplossingen. Een veelgenoemde oplossing is @font-face waarbij je in CSS een font-file aanwijst. Hierover ooit meer. Voor nu focussen we op de oplossing van typekit.

Typekit
Typekit is een website waar je middels een abonnement rechten koopt op het gebruik van een redelijke hoeveelheid fonts. Je kiest via hun font-browser één of meer gewenste fonts uit. Daarna kies je voor het gewenste font welke inhoud je er allemaal in wilt hebben. Denk hierbij aan dikgedrukte variant of niet, schuin gedrukte variant of niet etc. Hierbij geldt; hoe meer je erin doet, hoe zwaarder het bestand wordt.

Hierna geef je aan op welke domeinen je het font wilt gebruiken en sla je alles op. Het systeem gaat nu jouw gewenste fontconfiguratie  “klaarzetten” waarna je het middels een paar stukjes javascript kunt inladen in je site. De gewenste teksten geef je een bepaalde class mee en ze worden met JavaScript voor je vervangen met het gewenste font. Redelijk eenvoudig en, het belangrijkste, een legale oplossing.

De kosten
Voor de kosten hoef je het niet te laten liggen. Vanaf een kleine $50 per jaar krijg je toegang tot de volledige library met een ongelimiteerd aantal websites en fonts per site. De enige limiet is 500.000 pageviews per maand. Maar voor $99.00 per jaar is dit al 1.000.000 pageviews per maand.

Kortom; bouw je regelmatig websites of ben je een font-freak dan zit je voor enkele tientallen dollars zeer goed.

Bezoek: www.typekit.com

1 Response

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *